به نام ایزد توانا و با عرض سلام حضور یاران با وفا
سرزمین با شکوه ، ولائی و شگفت انگیز سیستان ، که در جنوب خاوری ایران قرار گرفته، با وجود رود بزرگ هیرمند و دریاچه زیبای هامون، به عنوان بزرگ ترین دریاچه آب شیرین فلات ایران ، دشتِ حاصلخیز و بزرگی را تشکیل داده، که می توان سالیانه سه گونه فرآورده از آن برداشت نمود، به گونه ای که این سرزمین را انبار غله آسیا لقب داده اند.
شکوفائی اقتصادی سیستان در هنگام فتح توسط اعراب، به اندازه ای بود که تنها مالیات شهر زٍِرنگ(زرنج) یک میلیون سکه طلا در سال بود.
وجود آثار مکتوبِ بر جا مانده از دانشمندان، فیلسوفان، سخنوران و شاعران شهیر، به ویژه پس از اسلام در این زاد و بوم، گواهی روشن بر این ادعاست. پژوهشگران ، مردم سیستان را تیره ای از آریاها، که مردمی نیرومند و دلاور بودند، می دانند که از ابتدا در همین سرزمین می زیسته اند.
بزرگ ترین افتخار مردم سیستان، این است که در دورانی که امام علی(ع) را بر تمامی منبرهای خاور و باختر دنیای اسلام به دستور بنی امیه نفرین می کردند ، در سیستان، این عمل ننگین انجام نشد.
سیستان زادگاه بزرگانی چون رستم، یگانه پهلوان ایران باستان، یعقوب لیث صفاری نخستین شهریار ایران پس از اسلام، فرخی سیستانی شاعره پارسی گوی ایران، ابو سعید سجزی ریاضی دان و منجم مشهور سده چهارم هجری فمری، ابو سلیمان سجستانی فیلسوف سده چهارم هجری قمری که نقش بسیار زیادی در انتقال و انتشار میراث فرهنگی دوران باستان در خوزه فرهنگ اسلامی و ایرانی داشت، ابو یعقوب سجستانی نویسنده کهن ترین کتاب نثر فارسی دری(کشف المحجوب)، جریر بن عبدالله سجزی اولین فقیه شیعی، خلف بن احمد صفاری که به دستور او در قبال یکصد هزار سکه، قرآن خطی نوشته شد که در حال حاضر زینت بخش موزه پاریس است و هزاران اندیشمند، شاعر، دانشمند و فیلسوف دیگر است، که همه از سرآمدان روزگار خود بوده اند.
نخستین رصد خانه ها و پیشینه دانش کیهان شناسی ایرانیان به سیستان بازگشته و نخستین مسجدها و مدرسه های دینی و مراکز گفتگو نیز در این آب و خاک دایر بوده، و نیز نخستین عمل رستم زاد(سزارین) در جهان نیز، در سیستان انجام شده است.
اختراع نخستین آسیاب های بادی در جهان، از سیستان گزارش شده است.
شهر سوخته و فرهنگ هوشمن و خلاق آن ، با بیش از پنج هزار سال دیرینگی، به عنوان بزرگ ترین استقرار شهرنشینی در نیمه خاور فلات ایران ، نمونه ای منحصر به فرد از دانش، صنعت و فرهنگ گذشته دور سیستان است.
کوه خواجه زابل که بازمانده از دوران اشکانی و ساسانی است، در بر دارنده عناصر مهمی از تاریخ معماری .هنر و باورهای مذهبی این سامان است.
شهر دهانه غلامان، یادمان دوران هخامنشی، تنها شهر شناخته شده به معنی متعارف امروزی است.
خیزش 19 بهمن 1330هجری شمسی، مردم سیستان علیه کارگزاران استعمار ، که افتخار بزرگی در تاریخ سیستان به شمار می آید،حماسه ای جاودانه و نمادی روشن از ستم ستیزی و عدالت خواهی مردم سیستان است.
تا درج مطلبی دیگر بدرود
کلمات کلیدی : سیستان شناسی
»
نظر